Selam arkadaşlar aşağıda soracağım soruyu amerikada bir üniversitenin bir bölümünde öğrencilere final sorusu olarak sorulmuş.Bakalım siz ne düşünecek ve ne cevap vereceksiniz..kolay gelsin..
Hapishanenin birinde bir mahkuma şöyle bir teklif yapılır.
-sana iki tane çıkış kapısı..buyur istediğin bir tanesinden çıkıp gitme hakına sahipsin.Fakat kapının birinin çıkışında seni özgürlük bekliyor diğerinde ise ölüm..çıktığın an kurşuna dizilebilirsin.Birinden birini seçmek sana kalmış.hangi kapının hayat kapısı mı ölüm kapısı mı olduğunu kapıları açacak olan görevlilerin bir tanesinden öğrenebilirsin
yanlız şöyle bir durum var ki o iki kapıyı da sana açacak görevli gardiyanlardan biri ne sorarsan sor mutlaka yalan söylüyor.Diğeri de ne sorarsan sor doğruyu söylüyor.
Şimdi sadece bir tek kapıyı seçmek ve bir tek görevliye sadece bir tek soru sormak hakına sahipsin.Hangisin yalancı yada doğrucu olduğunu bilmediğin bu iki nöbetçiden sadece bir tanesine bir tek soru sorabilirsin ve alacağın cevabı değerlendirerek şansını yüzde yüz yapıp kapıların birinden çıkıp gidebilirsin. evet soru bu arkadaşlar...siz olsaydınız nasıl bir soru sorarak şansınızı yüzde yğz yapabilirdiniz ki doğru kapıyı bulabilesiniz..
eğer özgürlüğü istiyorsa istediği şey için canını verebilme riskini göze alsın.
zaten bir risk aldıysan şansının olmaso lazım. geriside şansa kalmış bir şey...
ben kendim için için cevaplayacak olursam eğer benim hapishanede işim olmaz... Allah kimseyi düşürmesin oralara.
öncelikle bu kadar güzel soruya bu kadar zamandır cevap yazılmaması çok garip. neyse sorunun cevabına gelince, ben olsam şöyle bir soru sorardım; gardiyan abi arkadaşına özgür olabilmem için hangi kapıyı seçmem gerektiğini sorsaydım acaba bana nasıl bir cevap verirdi? bu cevap ışığında gösterdiği kapı ölüm olan kapıdır ve ben de diğer kapıyı seçerek özgür olurdum :) [ ters + düz = düz + ters = ters mantığı var.. ]