You are not logged in.

Üyelik Açıldı !...Üyelik Açıldı !...Üyelik Açıldı !...Üyelik Açıldı !...

Dear visitor, welcome to ONUR BOARD. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

KARAPENCE

BOARD CHEF

  • male
  • "KARAPENCE" started this thread
  • Deutschland Türkei

Posts: 14,704

Date of registration: Sep 21st 2000

Location: Tokat/TÜRKIYE Hamburg/ALMANYA

Occupation: WEBMASTER

Hobbies: Güzel olan her sey

Level: 63 [?]

Experience: 75,122,885

Next Level: 86,547,382

Danksagungen: 6117

  • Send private message

Steinbock

1

Thursday, October 8th 2009, 3:31am

PASTIRMA Nasil yapilir?





Pastırma çok eski bir Türk yiyeceğidir. Savaşçı olan eski Türklerin hayatı at üstünde geçtiğinden yola çıkarken savaşa giderken yanlarına sığır eti alırlardı. Deri bir kılıf içinde bazan da açıkta atın eyerine bağlanan bacakların arasına sıkıştırılan bu tuzlu et yol boyunca basıla basıla "bastırma" durumuna gelir binici de bu bastırmayı yiyerek karnını doyururdu. Eskiden "bastırma" diye anılan bu yiyecek zamanla "pastırma" diye anılmaya başlanmıştır. Etten kurutularak tuz kırmızı biber sarımsak ve çemenle bastırılarak yapılan bu yiyeceğin benzerlerine Avrupa'da da rastlamak mümkündür. Ancak Avrupalıların yaptıkları pastırma'ların baharatı başka türlü olduğu gibi bu kurutulmuş etlerin üstüne çemen de sürülmez. Pastırma deve sığır hattâ davar etinden yapılır.

Alınması gereken et kontrafile olmalıdır. Etin bu kısmı daha yumuşaktır, bu konuda farklı görüşler gelebilir ancak deneyimlerimle sabittir ki tek tavsiyem kontrafiledir.



1 kg aldığınızı farzedelim, etin yağlarını zevkinize göre alın, eti bir tepsiye yatırın, etin alt ve üst kısmını ince tuz (sofra tuzu) ile kaplayın, tuz ile o kadar kaplamalısınız ki et görünmemeli, daha sonra bu etin üzerine bir mermer kapatın, sıkıca koli bantları ile sarın. Evinizde serin bir yere veya buzdolabınızı meyvelik çekmecelerinden birini çıkartarak tepsiyi buraya yerleştirin.Tepsi eğik olmalıdır çünkü tuz yardımı ile et fazla miktarda su kaybedecektir. Tepsinin altına bu suyun birikebileceği bir kap koyun.



İlk günlerde et çok su kaybedecektir. Bu suyu fırsat buldukça dökün, fazla bekletmeyin.



2 güde bir eti çevirin (alt-üst biçiminde), tuzlama işlemini tekrarlayın, etten su gelmeyene kadar buna devam edin. Tuzlama olayından sakın korkmayın, bol bol tuz unutmayın. (Tuz torbasından boca edin)



Su gelmesi kesildikten sonra et kahverengi bir görünüm alacaktır, bu doğru yolda olduğunuza işarettir. Bir su dolu kap içinde eti yaklaşık 2 gün bekletin, burada amaç fazla tuzun etten ayrılmasıdır. Suyu sık sık değiştirin.



Daha sonra eti bir ip yardımı ile serin bir yere asın ve 1 gün kurutmaya bırakı, serin yeri olmayanlar bu işlemi buzdolabında yapabilirler.



Artık ete çemen sürme zamanı gelmiştir, çemeni ister kendiniz yapın ister dışarın zevkinize uygun olanı alın, çemeni sürerken elinize plastik bir eldiven giyerek ve eldiveni hafifçe ıslatarak çemeni sürmek çok daha kolay olacaktır.



2 günlük bir bekleme ve kuruma zamanından sonra mükemmel bir pastırma olacak, 2 gün sonunda pastırmayı nylon folyoya sarın ki fazla kurumasın.1 haftada etin suyu kesiliyor, 2 gün suda bekleme, 1 gün kuruma, 2 gün çemen ile bekleme.....13 günde hazır olur.


Püf Noktaları (İnce Ayrıntılar):

1- Işık etkilemez. Serin ve temiz olan her yerde olur.

2- Yüzeyi temiz olan her türlü ağırlığı kullanabilirsiniz. Mesela mermer yerine kesme/dograma işleminde kullanılan plastik koyup üstüne ağırlık olarak ansiklopedi koyabilirsiniz

3- Koli bandı baskıyı arttırmak için kullanılmış, yeterli baskı sağladıktan sonra kullanmaya gerek kalmaz.



Baskının ne az, ne de fazla olmaması lazım. Az olursa yeterince su salmaz, fazla olursa çok ezilir ve incelir.

 

Dikkat! NextDown.net den DOSYA indiremiyenler mutlaka burayı okusunlar TIKLAYINIZ

kadir36

Moderator

  • male

Posts: 850

Date of registration: Oct 22nd 2009

Location: Türkiye/Konya

Occupation: Pc Uzmanı

Hobbies: www.onur-board.eu

Level: 39 [?]

Experience: 1,521,966

Next Level: 1,757,916

Danksagungen: 1822

  • Send private message

Fische

2

Monday, February 8th 2010, 10:22am

RE:PASTIRMA Nasil yapilir?

Paylaşım İçin Teşekkürler

  • male

Posts: 12

Date of registration: May 23rd 2008

Location: Kayseri

Hobbies: internet

Level: 20 [?]

Experience: 27,697

Next Level: 29,658

  • Send private message

Stier

3

Monday, February 8th 2010, 4:56pm

Paylasım İcin Tesk ler



http://www.youtube.com/user/MrKERVAN

This post has been edited 1 times, last edit by "delikanli 38" (Feb 8th 2010, 5:17pm)


Counter:

Hits today: 128 | Hits yesterday: 4,246 | Hits record: 21,628 | Hits total: 4,683,760 Average hits: 3,947.65 | Clicks today: 870 | Clicks yesterday: 16,222 | Clicks total: 41,980,156 | Clicks record: 177,791 | Clicks avarage: 35,382.46 Counter age (days): 1,186.47 | Counts since: Jun 18th 2011, 2:13pm

Zirve1 en iyi Türk Siteleri
Zirve1 en iyi Türk Siteleri