Apple'ın iPhone'u ve Google'ın Android işletim sistemli telefonları kullanıcıların attığı her adımı kaydedebiliyor. Amerikan Wall Street Journal ve İngiliz Guardian gazetelerinde yer alan haberlere göre uzmanlar yaptıkları inceleme sonucu bu telefonların attığımız her adımda bizi izleyebildiği sonucuna vardı.
Guardian gazetesinde yer alan habere göre, iki uzman, Pete Warden ve Alasdair Allan, yapmayı düşündükleri veri görselleştirmesi projesi için birlikte çalışırlarken gizli bir dosya keşfettiklerini, ilk anda dosyada ne kadar veri olduğundan emin olamadıklarını, daha sonra dosyadaki verileri açıp incelediklerini ve korkutucu miktarda verinin saklanmış olduğunu gördüklerini belirttiler.
Telefonda yer alan bu gizli özellik, GPS yerine telefon şebekesi üzerinden takip ettiği için kullanıcı zaman zaman bulunmadığı mekanlarda da görülebiliyor. Telefonda saklanan bu bilgi “iPhone Tracker” adlı yazılım sayesinde gidilen yerlerin haritasını çıkarıyor. Cihaz bilgisayar ile senkronize edildiğinde harita bilgisayara yükleniyor.
Telefonda keşfedilen bu gizli özelliğin iPad içinde de yer aldığı söyleniyor. Uzmanlar, saklanan bilgilerin üçüncü kişilerin eline ulaşmadığını söylüyor. Fakat durum, “Üçüncü kişiler hiçbir bilgiye ulaşamıyorsa, telefonda böyle bir özellik neden var?” sorusunu akıllara getiriyor. Apple ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
Android işlemcili telefonlarla ilgili sonucu da Wall Street Journal, 2005'te MySpace'i hizmet dışı bırakmasıyla tanınan eski bilgisayar korsanı Amerikalı Samy Kamkar'a, The Guardian da İsveçli Magnus Eriksson'a dayanarak haberi verdi.
Blackberry, Windows Mobile ve Samsung Bada işletim sistemli telefonlar için benzer bir takip durumunun olup olmadığına dair bir açıklama yapılmadı.
Google'dan önemli açıklama!
Google Android uygulamasında lokasyon paylaşımı opt-in'dir ( kullanicin aktif onayina bağlıdır ) ve otomatik olarak kullanıma açılmamaktadır. Google Android kullanıcıları kendi onayları ve kontrolleri doğrultusunda eğer isterlerse bulundukları lokasyon ile ilgili bilgileri paylaşabilirler. Kullanıcıların lokasyon bilgilerini paylaşmaları durumunda, Google lokasyon hizmetine gönderilen bilgiler anonimdir ve hangi kullanıcılara ait olduğuna ilişkin bir takip yapılmamaktadır.
Öncelikle paylasim icin tesekkürler... Bir zamanlar sigara izmaritlerini önüne gelen yere atanlarin izmarit üzerinde birakmis oldugu parmak izi veya DNA sayesinde kendilerinin bulunabilinecegi gercegi sürekli gündemdeydi... Taa biri ortaya cikip bir sey söyleyene kadar... Yere attigin sigara izmaritinin senden geldigini bulmak neden bu kadar önemli olsun? Hangi hükümet görevlisi, bir sigara izmaritinin DNA testine 3500,-€ para harcar veya harcatir? Bunu arastirmaya deger mi??
Simdi ben böyle bir soru yönelteyim... Kim benim nereye gittigimi incelesin? Ki, bunu yapan basbakanin kendisi dahi olmus olsa özel hayatimi kurcaliyor diye onu mahkemeye cekme hakkim var. Yani savcilik karari gerekmekte. Hadi diyelim biri incelemek amacla gitti, savcilik karari cikartti, beni inceledi. Benim evden gazete almaya gittigimi cep telefonum araciligiyla kanunun el verdigi kosullarda incelemek ve sonucu bir Server ya kaydetmek icin, informatik mühendisine ve diger yan ögelere harcanan para yaklasik hic yoksa yine dört basamakli bir rakam cikartir. Sonuc? Hakan gitti, Hürriyet gazetesi aldi. Biz bunu bulduk, kaydettik... Iyi h.lt ettiniz. Bunun icin benim vergi paramdan 1500,-€ harcama yaptiniz öylemi??
Teknoloji ileride fakat, daha acil arastirmalara zaman bulamayip ayrica kendi polis arabalarina kisin kislik teker taktirmaya parasi olmayan bir hükümetten bahsediyorsak, cepten takip edilmek diye bir korkumuz olmasa da tamamdir. Belki medya ya yansiyan skandal bir konu olur, onu cümle aleme gösteri icin en yeni teknolojiyi kullanirlar, o ayri. TR yi bilmem fakat, Almanya da polis memurlarinin kullanmis oldugu telsizler 1970 li yillardan kalma. Gerisini siz hesaplayin.